Het mozaïek in de wereld van Jannemeis

Naast mijn werk als illustrator en vormgever moet ik altijd iets helemaal voor mezelf doen; waar ik mijn eigen ei in kwijt kan.
Ik heb lino’s en speksteenbeeldjes gesneden en heb collages en wandkleden gemaakt.
In 2007 ben ik begonnen met het maken van mozaïeken en sindsdien ben ik daar aan verslingerd.

Een reis
Mijn mozaïeken zijn 2 dimensionale figuratieve wandpanelen. Daarin zie je terug dat ik illustrator ben; het zijn verhalende mozaïeken. Ik verwerk er de beleving van mijn werkelijkheid in en kan er mijn liefde voor decoratie, kleur en ritme in kwijt.

Mijn werk laat zien hoe ik mijn leven beleef. Dat kan een droombeeld of een vertaling van de werkelijkheid zijn. Het zijn verslagen van de reis die ik afleg. Soms verdrietig, vaak mooi en ook om te lachen; net als elk ander mens.
Ik hoop dat mensen die mijn werk zien even meegenomen worden en hun eigen reis herkennen of zich verwonderen over de wereld van kleur en vorm.

Servies
In mijn mozaïeken gebruik ik naast tegeltjes  veel servies. Ik laat me inspireren door de decoraties op het servies. Daarnaast vind ik het leuk om oud servies een tweede leven te geven. Sommige serviesstukken hebben een verhaal; ik krijg die van mensen die het spijtig vinden dat hun mooie bord, vaas of schaal kapot gevallen is en zijn dan blij als het een plekje krijgt in een van mijn stukken.

Ambacht
In mijn werk zoek ik naar expressie en harmonie. Alles moet daaraan bijdragen; compositie, kleurgebruik, lijnen, vlakken en de lege ruimte. Ik houd van helderheid, zoals het werk van Matisse.
Daarnaast houd ik van het ambachtelijke werk; de mozaïeken dragen liefde en zweet in zich, elk stuk is uniek en aan het kiezen en bewerken van het materiaal wordt veel aandacht besteed.

Verrijking
In het maken van kunst kun je jezelf verliezen; even weg van de wereld in je eigen droomwereld zijn.
Kunst is een onderdeel van onze cultuur; een reflectie van de maatschappij.
Naar kunst kijken/luisteren maakt emoties los, die beschouw je en vertelt je als toeschouwer ook weer iets over jezelf.
Zo verrijkt kunst maken en kijken mijn leven en ik hoop ook dat van u, de toeschouwer.

 

Jannemeis

Naast schilderijen maak ik ook weleens objecten